Weerdenburg

Geschichte:

De eerste keer dat de naam Van Weerdenburg voorkomt is in de dertiende eeuw, in de naam Catherine van Weerdenburg, echtgenote van Ernst van Wulven. Mogelijk heeft deze Ernst het kasteel gebouwd en waarschijnlijk heeft Catherine het als bruidschat ingebracht. Vervolgens duikt de naam weer op in 1295, als Elias van Weerdenburg als getuige optreedt. In 1394 werd het goed in tweeën verdeeld tussen Johan van Zuylen en Aernt Spronck. In 1426 is het echter weer in zijn geheel in handen van Woyuter Sproncssoen, als leenman van de bisschop. Het bleef bezit van zijn nakomelingen tot 1550. Bij de dood van Sanne Jacobsdr. ging het over in handen van haar neef Jacob Gielisz, die echter een jaar later al weer afstand deed van het goed. Weerdenburg werd bezit van Gerrit Jansz. Een familielid van hem, Jan Jansz., kreeg vervolgens in 1561 de helft van het goed in vrij eigendom. De andere helft was het eigendom van Maria Diericxsdr. van Moutwijk, echtgenote van Henrick Ruyschen. Vermoedelijk is het kasteel al in het begin van de zestiende eeuw afgebroken, aangezien het niet vermeld staat op de lijst van ridderhofsteden.

Bauentwicklung:

Het kasteel is waarschijnlijk gebouwd in de dertiende eeuw, zoals afgeleid kan worden uit de vorm van het kasteelterrein. Er zijn verder geen gegevens over de bouwgeschiedenis van Weerdenburg. Het is vermoedelijk verdwenen in de zestiende eeuw, aangezien het niet vermeld wordt op de lijst van ridderhofsteden. Op de voorburcht staat een boerderij waar mogelijk nog gedeeltes van een middeleeuwse hoektoren in zijn opgenomen. Mogelijk is het voorhuis van de boerderij in de achttiende eeuw aan de bestaande bebouwing op de voorburcht toegevoegd. Op een van de balken van de oude ankerbalkconstructie staat 'A D M 1664 I M H'. Of dit een authentieke balk is, kan alleen worden vastgesteld aan de hand van dendrochronologisch onderzoek. Bovendien zouden gedeeltes van de boerderij zijn opgetrokken met de oorspronkelijke kloostermoppen.

Baubeschreibung:

Er zijn geen afbeeldingen van Weerdenburg overgeleverd, waaruit kan worden afgeleid welk type kasteel het is geweest. In het landschap is het kasteelterrein nog wel herkenbaar als een rond eilandje. De vorm van dit eilandje doet vermoeden dat Weerdenburg een woontoren is geweest. De voorburcht is een omgracht terrein van ca. 55 x 60 m. De grachten waren ongeveer 10 m breed en zijn nog steeds aanwezig. Op de noordhoek van dit terrein ligt een rond terrein met een doorsnede van 30 m.