Zvolen Pustý hrad Dolný
Hauptdaten

královský hrad/Königliche Burg
  • Höhenlage:
    Gipfel-vorgeschobene Kuppe
  • Lagebeschreibung:
    Územie s Pustym hradom leží v geomorfologickej oblasti Stredné Pohronie v pododdiely Zvolenská kotlina. Samotná lokalita sa nachádza v juhozápadnej casti mesta Zvolen. Vrch, na ktorom sa nachádzajú zrúcaniny Pustého hradu, patrí do horského celku Javorie. Pod hradom sa do rieky Hron vlieva Slatina. 400 metrov južne od Dolného hradu sa nachádza Horný hrad./Das Gebiet, auf dem sich die Burg Pustý hrad befindet, liegt im südwestlichen Teil der Stadt Zvolen, auf einem Berg über dem Zusammenfluss der Flüsse Hron und Slatina. 400 m südlich von der Unteren Burg befindet sich die Obere Burg.
  • Datierung-Beginn:
    1.H.13.Jh.
  • Datierung-Ende:
    1.H.15.Jh.
  • Erhaltung - Heutiger Zustand:
    Geringe Reste
  • Erhaltung - Kommentar:
    V mieste hradu sa dnes tvorí archeopark. Murivá budú zrekonštruované a je tu umiestnený informacný systém. Celá plocha upravená vo forme lesoparku s dubovým porastom.
    An der Stelle der Burg wird heute ein Archäopark gebaut. Die Mauern sind teilweise re