Loevestein
Hauptdaten

• Funktion Rechtsstellung:
    Zollstelle
    Adelssitz
  • Kurzansprache:
    Loevestein werd door Dirk Loef van Horne gebouwd om tol te kunnen heffen op de Maas en Waal. Het was gelegen op een strategisch punt op de grens van Holland, Gelre en Brabant en speelde een belangrijke rol in de geschillen tussen de graven van Holland en de hertogen van Gelre.
    Vanaf de 15e eeuw fungeerde Loevestein als gevangenis. Vele belangrijke personen hebben hier gevangen gezeten; de bekendste is Hugo de Groot, die er van 1619 tot 1621 gevangen zat.
    Loevestein werd later opgenomen in de Hollandse Waterlinie en werd omgebouwd tot een fort.
  • Niederungslage:
    ohne Überhöhung
  • Lagebeschreibung:
    Loevestein ligt aan op de plaats waar de Waal en de (afgedamde) Maas samenkomen en verder stromen als de Merwede, tegenover het dorp Woudrichem.
  • Datierung-Beginn:
    14.Jh.
  • Datierung-Ende:
    unbekannt
  • Erhaltung - Heutiger Zustand:
    Weitgehend erhalten
  • Erhaltung - Kommentar:
    Het middeleeuwse kasteel is grotendeels bewaard gebleven, hoewel er enkele kleine aanpassingen zijn gedaan in de loop der tijd, met name in de kelders.