Zvolen Pustý hrad Horný
Hauptdaten

• Funktion Rechtsstellung:
    Verwaltungssitz
    Landesburg
  • Kurzansprache:
    komitátny hrad - centrum správy komitátu Zvolen, královský hrad/Komitatsburg – Zentrum der Komitatsverwaltung von Zvolen, königliche Burg
  • Höhenlage:
    Gipfel-Bergkuppe
  • Lagebeschreibung:
    Územie s Pustym hradom leží v geomorfologickej oblasti Stredné Pohronie v pododdiely Zvolenská kotlina. Samotná lokalita sa nachádza v juhozápadnej casti mesta Zvolen. Vrch, na ktorom sa nachádzajú zrúcaniny Pustého hradu, patrí do horského celku Javorie. Pod hradom sa do rieky Hron vlieva Slatina. 400 metrov severne od Horného hradu sa nachádza Dolný hrad./Das Gebiet, auf dem sich die Burg Pustý hrad befindet, liegt im südwestlichen Teil der Stadt Zvolen, auf einem Berg über dem Zusammenfluss der Flüsse Hron und Slatina. 400 m südlich von der Unteren Burg befindet sich die Obere Burg.
  • Datierung-Beginn:
    12.Jh.
  • Datierung-Ende:
    2.H.15.Jh.
  • Erhaltung - Heutiger Zustand:
    Fundamente
  • Erhaltung - Kommentar:
    V mieste hradu je dnes archeopark. Murivá sú zrekonštruované a je tu umiestnený informacný systém. Celá plocha je zatrávnená.
    An der Stelle der Burg ist heute ein Archäopark. Die Mauern sind rekonstruiert und es gibt hier auch ein Informationssystem. D